Wij voor de bij

Mijn naam is Nicky Torbeyns, een bijenliefhebber en imker in hart en ziel.

Ik imker nu al 13 jaar, maar daarnaast ben ik eveneens 6 jaar actief in het neutraliseren van wespennesten. De verdelging van de Aziatische Hoornaar is er twee jaar geleden bijgekomen. Vorig jaar werd ik zelfs pionier in het opstarten van een klimteam in België waarbij nesten op extreme hoogtes (36m-42m) telkens met succes konden worden geneutraliseerd.

Maar wat is de Aziatische Hoornaar en waarom moet die bestreden worden?

In 2004 kwam een koningin van de AH in het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna 20 jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar gevonden met als resultaat dat deze zich hier zwaar gevestigd heeft.

Waarom is dit nu zo een ramp?

De AH is niet enkel een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar tevens zeer gevaarlijk voor de mens. Doordat ze zo bijzonder agressief zijn vallen er in Frankrijk en Spanje jaarlijks een tiental doden en zelfs in Belgie zijn er alleen al dit jaar meerdere steekincidenten geweest die tot ziekenhuisopnames geleid hebben. Hun dieet specificeert zich vooral uit insecten, waarvan ze tot 13 kilo verorberen in een levenscyclus van embryonaal nest tot secundair nest. Ze maken gebruik van hun natuurlijke predatiedruk door bijen af te vangen voor de kasten en op die manier de bijen onder stress te zetten waardoor deze niet meer uitvliegen. Als de predatiedruk te groot word zal de bijenkolonie verzwakken, waarop de exoot de kast binnendringt en een heel bijenvolk uitmoord.

Ook de fruitsector is slachtoffer, doordat, naast het feit dat de bestuivingen door bijen verminderen, deze invasieve soort enorm verlekkerd is op zoet fruit, zoals druiven en pruimen. In Frankrijk worden zelfs al bepaalde druivensoorten niet meer geteeld om dat deze compleet worden weggevreten.

Kostprijs

Tot vorig jaar (2022) waren verdelgingen van deze nesten gratis voor de inwoners. Verschillende verdelgers, waaronder ikzelf, werden erkend en vergoed door de overheid, maar vanaf dit jaar is er nog geen regeling afgesproken voor de verdelgers. Hierdoor worden we zelf niet meer vergoed en moeten de kosten jammer genoeg noodgedwongen doorrekenen aan de melder. Voor hoge secundaire nesten loopt dit al snel op tot minimaal 180 euro per nest. Als imker en liefhebber van bijtjes, probeer ik altijd de prijs te drukken zodat de nesten zeker geneutraliseerd worden, maar net daar stoot ik op een probleem.

 

Want het materiaal om de secundaire nesten te verdelgen is bijzonder duur. Een complete verdelgingskit (tot 36 meter) inclusief speciaal beschermkledij gaat al snel richting de 10.000 euro. Daarnaast moet je ook altijd met twee verdelgers zijn voor het verdelgen van secundaire nesten op zulke hoogte. Doordat de kosten zo hoog zijn, zullen de meeste mensen de secundaire nesten gewoon laten hangen. Als je weet dat elk nest 50 tot 500 koninginnen kan voortbrengen, dan begrijp je wel dat de situatie nijpend is.

Project Wij Voor De Bij

Mijn doel is om me verder actief in te zetten in Vlaams-Brabant, maar tevens in Limburg, omdat er daar op dit moment niemand over een hoge verdelgingslans beschikt. Daarnaast wil ik mijn Limburgse en regionale collega imkers ondersteunen in de strijd en neutralisatie van deze invasieve soort, en vooral tegen een betaalbaar bedrag voor de inwoners.

Net hierbij heb ik jullie hulp nodig, om dit allemaal financieel te kunnen verwezenlijken.
Help ons onze bijen en natuur te beschermen .
En word samen met mij de Wij van Wij Voor De Bij .

We hopen op een 10.000 euro om alle onkosten te kunnen betalen en ons verder in te zetten voor de natuur en natuurlijk onze bijtjes!

KS

Koen Swalens

oktober 7, 2023

Gedoneerd bedrag
€10,00
GB

Greet Buys

oktober 2, 2023

Gedoneerd bedrag
€25,00
Anonieme gebruiker

Anoniem

september 30, 2023

Gedoneerd bedrag
€10,00

Krantenartikels

Kosten

website en campagne opgezet door Peeters kobe op initiatief van torbeyns nicky - peeterskobe@hotmail.com